Yapay zeka (AI), makine öğrenimi sayesinde insan zekası süreçlerinin taklit edilebilmesi sonucu geliştirilen bir teknoloji. Öğrenme, akıl yürütme ve kendi kendini düzeltme gibi özellikler yardımıyla uzun süredir gündemi sarsan bu teknoloji, blockchain başta olmak üzere birçok teknolojiyle iletişim hâlinde.
Yapay Zeka Kullanım Alanları
İnsan zekası ile çözülebilen problemleri çözme becerisine sahip yapay zekâ birçok şirket tarafından güvenlik, teknolojik sorunları çözmek, üretim yönetimi çalışmalarını azaltmak gibi amaçlarla kullanılıyor. Ama tabii ki durum bundan ibaret değil!
Örneğin, tarım sektöründe yapay zekâ çalışmalarıyla ilgili harcamaların 2025 yılının sonunda 4 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.
Bankacılıkta ise veri analizi aşamasında kullanılmaya başlanan yapay zeka günümüzde risk yönetimi, dolandırıcılık önleme gibi birçok alanda kullanılıyor. Bu konuyla ilgili Forbes yazısını incelemek isteyebilirsiniz.
Yapay Zeka Gerçekten İşe Yarıyor
ChatGPT’nin 19 Ocak 2023’te piyasaya sürülmesinden haftalar sonra bir öğrencinin ödevini ChatGBT ile yapması, yapay zekanın gerçekten işe yaradığını gösterdi. Ama bu olumsuz örnek, alandaki verimli çalışmalara gölge düşürmemeli.
(Not: Söz konusu ödevi veren öğretim üyesi akıllandığını belirtiyor ve “Artık öğrencilere ödev vermeden önce acaba ChatGPT bunu nasıl yapabilir diye düşünüyorum. Bu yüzden habersiz, sözlü sınavlar yapmaya karar verdim.” diyor.)
Nedir Bu Web3 adlı yazıda da belirtildiği gibi “merkeziyetsiz internet” olarak tanımlanabilecek Web3’ün yapay zekayla uyumundan söz edelim şimdi. YZ odaklı güvenlik protokolleri, gelecekte merkezî olmayan ağların gizlilik ve güvenlik özelliklerini geliştirme alanında sıklıkla kullanılabilir. Ayrıca DAO’ların yönetişim süreçlerini otomatikleştirebilir ve onları daha verimli hâle getirebilir.
Blockchain ve Yapay Zeka
Jeff Bezos, Nvidia ve OpenAI’ın insansı robot projesi için ortaklık kurması, yapay zekaya dayalı bilgi işlem alanında lider olan Nvidia’nın hisselerinin büyük değer kazanması…
Ve ardından yapay zeka coin projeleri açısından şanslı bir dönem…
FET, OCEAN, AGIX, PHA gibi birçok projeyi yapay zeka coin listesine eklemek mümkün. Gelecekte blockchain ile yapay zeka alanlarının birbirine daha çok yaklaşacağını tahmin etmek de hiç zor değil. Örneğin, blok zincir teknolojisi yardımıyla yapay zekanın verileri güvenli şekilde saklanabilir.
Görünen o ki AI alanında keşfetme süreci devam edecek ve bu teknoloji dijital yaşamlarımızı şekillendirecek.
Chain’de Kalın!