3 büyüklerin 3.sü, 3. nesil dijital para. Kripto paranın Speedy Gonzales’i…
SOL’ü 20 dolardan alıp, 200 dolardan satanlar buradaysa başlayabiliriz.
Özetle Nedir?
Solana, Ethereum’un ışık tuttuğu yoldan, merkeziyetsiz uygulamaların yazılmasını kolaylaştırmak için tasarlanmış bir protokoldür. Ve SOL da bu ağda kullanılan tokendir. Bitcoin’in büyük dezavantajlarından biri olan hantallığı/düşük işlem hızı konusunu aşmış, saniyede binlerce işlem yapabilen bir ağdan bahsediyoruz.
Blockchain teknolojisini herkesin deneyimlemesini şiar edinmiştir. Ucuz, hızlı ve herkesin geliştirici olabileceği şekilde tasarlanmıştır.
Kurucusu Anatoly Yakovenko, eski Qualcomm ve Dropbox çalışanı.
Proof Of History
Mekanizma olarak, POH (Proof Of History) yani tarihe dayalı kanıtı kullanıyor. Aslında Solana’yı diğer ağlardan öne çıkaran ve hızlanmasını sağlayan nokta tam olarak budur. Proof Of History, ağ üzerinde yapılan işlemlerin hangi sırada olduğunu ve doğruluklarını kontrol ediyor. Yani aslında Bitcoin’de olduğu gibi, toplanın arkadaşlar bu block ne zaman yayınlandı bir fikir birliğine varalım diye zaman kaybetmiyor. Ağın içine zaman damgasını yerleştirip; bu toplanıp fikir birliğine varması gereken arkadaşların (nodeların), yükünü azaltıyor.
Şimdi Solana’ ya baktığımızda mükemmel gibi görünüyor değil mi? Hız desen var, ucuzluk desen var, topluluğu harekete geçirmek, kolaylık sağlamak desen var…
Bir Şey Blockchain Sisteminde Bu Kadar Harika Olabilir Mi?
Namümkün arkadaşlar, çünkü bizim trilemma belamız var. Eğer bir blockchain ağı, ölçeklenebilirlik(hız), maliyet ve güvenlik konusunu tek seferde çözebilirse işte o gün, o gün bizim kutlu zincir haftamız olur.
Bitcoin’de güvenlik ve maaliyet konuları okey, ancak hızlı değil. Ethereum’da güvenlik ve hız okey ama maliyet nanay. İşte Solanada da hız ve maliyet okey ama güvenlik yani merkeziyetsizlik sıkıntısı var.
Bu ne demek?
Hacklenebilir, güvenlik zaafiyeti var dikkat edin demek. Maalesef bu Solana’nın en büyük dezavantajı.
Ethereum’a Rakip Mi?
Bazılarına göre öyle, ancak şuan istatistiklere bakarsak, Ethereum üzerinde geliştirilen uygulama 3000 iken, Solana üzerinde geliştirilen 300. O yüzden daha çok fırın ekmek var.
Fırsat
Ancak tam da bu yüzden güzel bir fırsat var. Ethereum ağına girmek, yer etmek zor iken, şuan Solana henüz küçük bir topluluk ve çok fazla fırsat var, hem geliştiriciler hem topluluk için.
Hazır Visa’nın Solana ile anlaşması duyurulmuş, Solana Allstars Türkiye açılmışken, oralardan bilgi alabilirsiniz.
Solana AllStars Türkiye için tıklayın.
Peki Solana’yı ne zaman tanıdınız?
Chain’de Kalın!