Al-sat potansiyeli.
Herhangi bir kripto para ile al-sat yapmak istiyorsanız finansal piyasada söz konusu varlığın likiditesini incelemeniz oldukça önemli.
Peki neden? Bu yazıda bu sorunun yanıtını ve kripto alanında sık sık duyduğunuz “Lik oldum!” (of, yine mi?) tabirinin anlamını bulacaksınız.
Kripto dünyasının eşsiz teknolojisi, finansta hız ve pratiklik konusunu tekrar düşünmemize neden oldu. “Nedir bu likidite?” sorusunun yanıtını da “pratiklik” ekseninde verebiliriz:
Kripto likidite = Al-sat işlemleri sırasında varlığın fiyat oynaklığındaki tutarlılık, al-sat işleminde pratiklik!
Örneğin çok sayıda alıcı ve satıcının olduğu bir piyasada “yüksek likidite” olduğunu söyleyebiliriz. Böyle bir ortamda ani fiyat dalgalanması olma ihtimali düşüktür yani istediğiniz fiyattan işlem yapmanız kolaydır.
Bu örneğin tam zıddını ele alalım: Alım satımı uzun zaman alan varlıklar, muhtemelen “düşük likiditeye” sahiptir. İşte likidite kavramının kripto para birimleri üzerindeki etkisi!
Likidite Neden Önemli?
Evet, likidite her borsa için ve trade yapanların tümü için önemli! Çünkü bir varlığı alıp satarken daha rahat hareket etmemizi sağlayan önemli faktörlerden biri. Örneğin elimde 100 tane “Nedir Coin” var ve bunları piyasa fiyatından satmak istiyorum. Eğer kullandığım borsada talep ettiğim fiyatı ödemeye istekli yeterli sayıda alıcı varsa satışı hızlı şekilde gerçekleştirebilirim.
Likidite Olmak Nedir?
Peki liq olmak ne demek? “Liq olmak” yani “likidite olmak / likidasyon” konusu biraz tatsız. Vadeli işlemlerde toplam zarar yatırımcının teminat miktarını geçerse sözleşme kapatılır. Yani sözleşmeye bağladığınız tüm parayı kaybedersiniz. İşte bu duruma likidite olmak adı verilir.
Ve eğer vadeli işlem yaptığınız işlem çiftinde likidite yüksekse (diğer bir deyimle piyasa likitse) riskiniz de o derece düşüktür. Çünkü işlem çiftinde fiyat oynaklığı daha yavaş gerçekleşecektir.
Her koşulda likiditeye ve aldığınız riske dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz!
Chain’de Kalın!