Bir topluluğun/mekanizmanın/sitemin, birbirine güvense de, güvenmese de ortak hareket etmeleri, yapılan şeyin doğru olmasından emin olması demektir aslında.
Her kripto para farklı bir konsensüs ile çalışablir.
Bitcoin, Proof Of Work (POW) ile iş ispatını yap, bunda mutabık olalım derken, Ethereum Proof Of Stake’de hisse kanıtını yap, mutabık olalım der.
Konsensus mekanizmaları, ortak karara varan, aynı fikirde olan ve gurubun çoğunluğunun faydasına olacak kararları onaylar.
Böylelikle bu mekanizma hangi ağda çalışıyorsa o ağ kazançlıdır.
Neden Konsensüs derseniz, bir grubun en iyi ve güvenli, hatasız bir şekilde çalışacağı algoritma budur.
Bizans Generalleri Sorunu
Bu algoritma, “Bizans generalleri sorunu”nun temelinden gelir.
Bizansta, bir yere saldırılacağı zaman, saldırının etkin olabilmesi için tüm generallerin ortak bir saldırı tekniğinde karara varması ve bunu aynı anda yapması gerekir.
Eğer arada hain generaller varsa dahi, bunun saldırı planını sabote etmemesi gerekiyor.
Yani çözülmesi gerek 1. Sorun ortak karar, 2. Sorun ise hainlerin sabotesi. Her bir hainin sabote ihtimali için 3 iyi generalin olması gerekir. Bu da problemi biraz daha zorlaştırır.
Konsensüs mekanizması tabi ki generallere göre çok daha güvenli ve hata toleransı yüksektir.
Blockchain teknolojisinde, dağıtık bir sistem var bunların her birini bir insan gibi düşünelim, bu gruptan bir karar çıkacak.
Bu durumda, gruptaki hainlerin oranı %51’i geçmediği sürece grup hackleknemez ve ortak bir karar çıkartır. Grubun en yararına olacak kararı…
Kararların bir merkezden çıkmaması, ağa katılan herkesin söz hakkı olması ve güvenilirliği ile konsensüs mekanizmaları, merkeziyetsizliği sağlayan en iyi algoritmalardır.
Chain’de Kalın!