Bitcoin, Satoshi Nakamato olarak bilinen ama aslında bilinmeyen bir kişi/grup tarafından keşfedilmiş yenilikçi bir ödeme ağı ve yeni bir tür para çeşididir.
Bitcoin, blockchain teknolojisi üzerine inşaa edilmiş bir kripto para birimidir. Blockchainin ne olduğunu anlattık, bu sistemin dijital paralaşmış hali Bitcoin. Tıpkı blockchaindeki gibi, güvenli, şeffaf ve müdahale edilmesi maliyetli bir para birimi.
Peki neden maliyetli derseniz, kurumların ve hükümetleri üzerinde etkisi olmadığını biliyoruz ama bizlerde aslında blockchainin hücreleri gibi küçüğüz ve bütüne müdahale edemiyoruz. Bunun için ancak balina olmak, yani çok büyük miktarda bitcoin tutmak gerekir. Hatta bir balina da bunun için yeterli değil, toplamlarının %50’yi aşması gerekiyor.
Aracılar Hoççakalın Gidiyoruz Biz…
Merkeziyetsiz bir yapıda olduğu için arada herhangi bir banka ya da aracı yok. PayPal, kredi kartları, banka kartları, devletler… Bunlarının hiçbirinin ruhu bile duymadan 2 kişi bitcoinle aralarında para transferi yapabilir.
Yani biz para transferi yapmak için Bahar Candan edası ile, PayPal, Venmo, Western aşko babay diyebiliriz.
Avantaj- Dezavantaj
Konumuza dönersek, enflasyonu oranı düşük, transferi maliyetsiz ve özgür bir para birimini kim istemez ? Bitcoin kullanımı yaygınlaştıkça tabi ki bu oranda faydası da aratacaktır. Ama bu demek değil ki hiç dezavantajı yok… Tabi ki var. Bitcoin madenciliği, bilgisayarlarla yapılıyor ve muhteşem enerji çekiyor, yatırım için fiyat oynaklığı sebebiyle bir tık riskli olması dezavantajları arasında.
Neden bu kadar enerji çekiyor derseniz, Hash algoritmaları sebebiyle. Yani sen burdan Ahmet yazıyorsun, o hash ile şifrelenerek diğer yerden anlamsız sayılar ve harfler olarak çıkıyor ve sonra bunu madenciler kırmaya çalışıyor ki bloklara işlesin ve işlemciler inanılmaz güç harcıyor neticede hızlı olan kazanıyor.
Yaptığımız her transfer, kamuya açık defterlere kaydediliyor ve herkes herkesin ne yaptığını görebiliyor. E tabi bu da bir kısım gizli işler yapmak isteyen arkadaşları rahatsız ediyor.
Peki biz neden Bitcoin ve türevlerini seçiyoruz, ya da bu kadar popülerleşti?
Bu soruyu lütfen önce kendinize sorun.
Benim cevabım şu; hükümete ve bankaya güvenmiyorum. Sadece 1 KHK ile bankadaki tüm parama el koyabilirler. Ama o benim param diyemezsin bile. Bitcoinde cüzdan şifrelerimi paylaşmadığım sürece ölsem bile kimse benim olanı benden alamıyor.
Tabi bu da başka bir sorun doğuruyor, hareketsiz çok fazla bitcoin var ve muhtemelen şifrelerini unuttular. Henüz yasal bir zemin olmadığı için, öldüğünde miras kalma gibi bir durumda yok. Bu paraların dolaşıma girmemesi, pasif olarak kalması arz-talep dengesi sorun yaşatıyor. Bu sebeple hukukçuların takıldığı bir nokta haline geliyor. Bu sorun düzelmedikçe de hukuksal bir zemin bulmak zor gibi görünüyor. Ancak, şayet bulunursa da bu hayırlı bişey mi olur? Bilemiyorum…
Netice itibari ile, blockchainin bize sunduğu en güzel ve ihtiyaç duyulan şey tabiki de, benim olan benimdir felsefesi.
Max Bitcoin Sayısı
Nakamato abimiz genesis (ilk) bloğunda, maksimum kaç adet bitcoin üretileceğini belirlemiş. 21 milyon adet. Sınırlandırılmış bir para şişirilemez ve bu sınırlandırma ile de aşırı arzın önüne geçilmiş, Bitcoin’in değer kaybetmesinin önüne geçilmiştir. Bir şey ne kadar çoksa o kadar değersizdir sonuçta.
Güncel dolaşımdaki arz 19.451.068 BTC’dir.
Şunun şurasında ne kalmış…
Birlikte bugün de bir şey öğrenebildiysek ne mutlu!
Bitcoin/kripto para kullanıyor musunuz ?
Yaygınlaşması sizce neye bağlı olur ?
Chain’de Kalın!