Ethereum’un babası.
Henüz 29 yaşında gençliğinin baharında, nam-ı kıtaları aşmış, zekasına diyecek olmayan, çalışkan, Rus asıllı bir bilgisayar programcısı. Gözlerine baktığınızda o deliliği görebildiğiniz, 40 yaşından genç, dünya ekonomisine yön vermiş 40 kişi listesine adını yazdırmış, bonus olarakta hayırsever bir geç arkadaşımız.
Beyazıt Öztürk’ün o biiiiir dünya yıldızıı tadında girişimin ardından, daha derinlemesine bir bakalım kimmiş bu Vitalik…
Bitcoin’in ardından dünyanın en büyük 2. kripto parası olan Ethereum’un yaratıcısıdır kendisi.
Sizce bu bir tesadüf mü yoksa adanmışlık mı?
Vitalik henüz 17 yaşındayken, babası sayesinde Bitcoin ile tanışıyor ve ona ilgi duymaya başlıyor. Sonrasında üniversiteyi Waterloo’da okuyor ve tesadüfe bakınki kriptografi uzmanı büyük deha Ian Goldberg’ın asistanlığını yapıyor. Adamın çevreye bak, baba bitcoinle ilgileniyor, üniversite de dünyanın önde gelen kriptografi uzmanının yamaklığını yapıyor. Sonra bu da yetmiyor dünyanın değişik yerlerine gezerek, meraklı program geliştiricileri ile tanışıp vakit geçiriyor. Ve yıl 2013 olunca artık Ethereum’un whitpaper’ını yazmış bulunuyor.
Tabi ki bunu, Bitcoin’e kafayı takmışlığına, 2011 yılından beri kurucu ortağı olduğu Bitcoin Magazine’de yazar olmasına, çevresine ve tabi ki dilimize pelesenk olan coğrafyasının kaderine borçlu.
Vitalik’in konuşmalarını izlediyseniz, bariz bir şekilde sosyallikten ve iletişimden uzak olduğunu görebilirsiniz. Bir yerden alıyor bir yerden veriyor yaradan. Matematik dahiliği, programcılığa karşı doğal yeteneğinin olması ve şüphesizki oynadığı World Of Warcraft (WoW) ile yaşıtlarından uzaklaşarak bilgisayarına iyice sarılıyor.
Oyun deyip geçmeyin!
Çocuk dahi çok uzun saatlerini harcadığı Wow oyununda, bir gün ansızın gelen güncellemeyle karakterinin değişmesinden çok büyük ders çıkarıyor ve merkezi sistemlerin ne kadar kötü olduğunu anlıyor ve oyunu bırakıyor… Ve hayatında yeni bir tutku arayışına giriyor.
Bitcoinle tanışıp, geliştiricilerle görüştükçe, topluluğun canlılığını ve heyecanını gördükçe iyice içine giriyor ve Bitcoin ödeme sisteminin yayıldığı süreçteki eksikleri ve nasıl hızlandırabileceğini düşünüyor. Tam Turing programlama dili ile daha genel bir sistem olabileceğini ve dünyaya daha uyumlu olabileceğini düşünüyor.
(Tam Turing programlama dili : herhangi bir problemi uygun algoritma ve gerekli hafıza ve süre verildiği takdirde bilgisayarın çözebilmesini sağlar. )
Bu fikrini anlatmaya çalışsa da olumlu sonuç alamıyor ve kendi yapmaya karar veriyor. Ve Miami’deki bir Bitcoin konferansında, haklı bir gururla Ethereum’u tanıtıyor ve 100 bin dolarlık bir yatırım alıyor.
“Bu kadar ilginç ve branşlar arası alanı kapsayan bir sektörde çalışma fırsatı bulduğum için gerçekten minnettarım. Burada alanında önde gelen kriptograflar, matematikçiler ve ekonomistlerle görüşerek dünya çapında on binlerce insanı etkileyen araçlar üretmelerine yardımcı olabiliyorum ve her hafta bilgisayar bilimi, ekonomi ve filozofi alanlarında ileri problemler üzerinde çalışma fırsatı buluyorum.”
Vitalik Buterin
Henüz başlangıç
Tüm bunlar Vitalik için bir başlangıç tabi ki. Ethereum’un geliştirilmesiyle yakınen ilgilenen, Ethereum konferanslarına birebir katılıp topluluk ile irtibat halinde olan Vitalik, gelişimden hiç vazgeçmeyen tavrıyla yoluna devam ediyor.
Ethereum’un uğradığı saldırının ardından, Ethereum bir çok güncelleme almış olsa da; Vitalik, platformun güvenliği, maliyet, stabil ve etkili hale gelmesi için hala Singapur’da harıl harıl çalışıyor.
Son
“Bitcoin saniyede üç işlemden biraz daha azını işliyor. Ethereum ise saniyede beş işliyor.
Vitalik Buterin
Vitalik kripto paranın bir kaç yıl içinde Visa’nın yerine geçeceğini düşünüyor…
Sizin bu konu hakkındaki fikriniz ne?
Chain’de Kalın!