Enerji harcamayan sektör var mı?
Dünyanın geleceği, yenilenemeyen enerji kaynaklarının tüketimi ile doğrudan ilgili bir konu. Hayallerimiz arasında “karbon salınımı sıfır” bir yaşam var ancak acaba Bitcoin enerji harcama açısından hayallerimize ne kadar yakın?
Bu yazı sayesinde karbon emisyonu, Bitcoin’in enerji tüketimi ve Bitcoin madenciliğinin çevre üzerindeki etkileri üzerinde düşünmeye fırsat bulacaksınız.
Bitcoin Ne Kadar Enerji Harcıyor?
Başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların önemi arttıkça enerji kullanımı konusu da hararetle tartışılıyor. Öncelikle işlem kayıtlarını bloklara ekleme, işlemlerin doğrulanması ve kullanıcıların deftere erişebilmesi açısından önemli olan Bitcoin madenciliği, bilgisayarların işlem gücü kullanılarak kayıt tutmak anlamına geliyor. Yüksek işlem gücüne sahip bilgisayarlar, Bitcoin madenciliği için en önemli gereksinim.
Tabii ki Bitcoin madenciliği için kullanılan bilgisayarlar oldukça yoğun şekilde elektrik enerjisi harcıyor. Ancak “Bitcoin madenciliği her yıl Arjantin kadar elektrik tüketimine yol açıyor.” ifadesi pek adil bir karşılaştırma değil! Ric Edelman, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:
“Söylem doğru. Ancak Arjantin’in elektrik tüketiminin çok olmadığı da doğru. Dünyanın en büyük 30 sanayileşmiş ülkesi listesinde Arjantin sonuncu sırada. Bitcoin’in enerji kullanımı konusuna değinmeden önce, otomobiller hakkında söyleyeceklerim sizi oldukça üzebilir. ABD Enerji Bilgisi Yönetimi İdaresi verilerine göre ulaşım araçları, dünyadaki enerjinin %25’ini tüketiyor. Bitcoin’in enerji tüketimi ise %0,05’ten az!”
(Kaynak: Kripto Hakkındaki Gerçekler, Ric Edelman, Çev. Pınar Başar, Nova Kitap)
Karbondioksit Salımı Açısından Bitcoin
Enerjiden ve dünyanın geleceğinden söz ederken emisyon kavramını yani atmosfere salınan karbondioksit miktarını ele almak son derece önemli. Örnek olarak yine otomobil sektörünü göz önüne alabiliriz.
Otomobil üretilirken harcanan yüksek enerjiyi bir tarafa bırakalım, otomobillerin kullanımı sırasında gerçekleşen karbondioksit salımının oranını bir düşünelim. Ve diğer tarafa Bitcoin’i koyalım! Bitcoin’de enerjinin büyük bölümü madencilik sırasında harcanıyor ancak sonraki aşamada ne yüksek bir enerji tüketiminden ne de yüksek karbon emisyonundan söz edebiliriz. Yani karbondioksit salımını düşüneceksek Bitcoin o kadar da suçlu sayılmaz!
Enerjide Bitcoin ve Altın Karşılaştırması
Şimdi konuya başka bir açıdan bakalım mı?
Bitcoin madenciliğinin tükettiği elektriği altın araştırmaları için kullanılan enerjiyle karşılaştırmaya ne dersiniz?
Cambridge Üniversitesi tarafından yayımlanan Bitcoin Elektrik Tüketimi Index’ine göre Bitcoin madenciliği o kadar da suçlu sayılmaz! Çünkü dünya üzerinde altın araştırmaları için tüketilen elektrik miktarı yıllık 131 teravat. Bitcoin madenciliği için ise yıllık yaklaşık 120 teravat elektrik tüketiyor. Üstelik yüzyıllardır var olan altın sektöründe mümkün olan gelişmelerin son aşamasında, gelinen noktada hâlâ bu kadar enerji tüketilmesi hayret verici. Bitcoin madenciliği ise yeni bir alan sayılır ve gelecekte çok yüksek ihtimalle bu alanda enerji verimliliği sağlanacak.
Bitcoin Madenciliği ve Elektrik Sektörüyle İlgili Bazı Gerçekler
Bitcoin madenciliğinin nispeten elektrik ücretlerinin düşük olduğu bölgelerde yoğunlaştığı biliniyor. Örneğin Kazakistan bu bölgelerden biri. Bazı madenciler ise enerji santrallerinin yakınında daha uygun enerji fiyatlarından faydalanmaya çalışıyor.
Diğer yandan da şu can sıkıcı mesele var: Kaçak elektrik.
Geçtiğimiz günlerde Çorum’da kaçak elektrikle Bitcoin madenciliği yapan biri yakalandı. Düzenlenen operasyonda, bir fabrika binasında 16 elektronik cihaz ele geçirildi.
Bu haber, elektrik enerjisi sektöründe de büyük sorunlar olduğunun bir göstergesi. Teknolojinin bu denli geliştiği bir dünyada hâlâ kaçak elektrikten söz etmek, bir şeylerin yanlış gittiğini gösteriyor.
Üstelik çevre ve dünyanın geleceği için hâlâ yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyen onlarca ülke var. Otomobil sektörü, besicilik sektörü gibi birçok devasa sektörün harcadığı enerji, vazgeçilemeyen ürünleri ve verdikleri konfor sebebiyle asla tartışılmıyor.
Gelecekte Bitcoin’in vazgeçilmez olacağı bir sisteme doğru ilerliyoruz. Ve muhtemel ki bu sektörü baltalamak için söz konusu edilen tüm meseleler yakın zamanda önemini kaybedecek. Çünkü gerçekten ihtiyacımız olan şeylerden biri de merkeziyetsiz ve adil bir para sistemi!
Chain’de Kalın!